This user has no status.
For future reference.Cannot agree that Moregardhs open game is crappy. Look at how he won Europe Smash outplaying Lin Shidong. Further, his strength is variety and often not so predictive. G4 he lost because he lost focus at the same time as Dang Qui improved his level. True his forehand is strong but backhand is not bad even if today it did not shine. Dang Qui is either not so easy to play so it is not Moregardh being crappy it is he is meeting a skilled opponent.
あのレシーブは、スウェーデン戦前に樊振東とモーレゴードのシングルスをとにかく見まくって、樊振東も要所でフォア側を攻めていたし、バックハンドドライブだけではなく、ツッツキやストップもフォア側に行っていました。モーレゴードはラリー力はそれほどない選手で、サービスで浮かして3球目でガツンと決める選手なので、レシーブさえ厳しく返して、ラリーにさえできればバックでは負けないと思っていました。11-11のツッツキレシーブはキーポイントでしたね。1ゲーム目を取れたのが大きかったです。
ただ、フォア側にツッツキが来ても回り込み続けるのがモーレゴードの怖さです。僕も1ゲーム目だからフォア側にツッツキできたけど、2対2の11-11だったらバック側にツッツキしますね。モーレゴードはバック側に来たら取る、フォア側に来たら相手がすごい、空振りでいいよくらいに思える選手だから銀メダルが取れるんだと思います。でも、簡単に格下に負けたりもする。僕も今まではそういうところがあった。中国に勝ったと思ったら次は1回戦負けしたり、バックハンドの調子が悪いと終わり、みたいな。今は、ベスト8の実力だったら、ベスト8で終わった方が納得いきます。勝てない相手には勝てなくていいから、勝てる相手に勝ちたい。今まで逆だったからこそ、反対の自分を求めているんだと思います。
モーレゴードは今みたいなプレースタイルを突き詰めていくと思いますが、その完全体がF.ルブランですね。何を考えてるか分からないけど、めっちゃ強い完全体です。モーレゴードはバックは強くないけど、F.ルブランはバックもフォアも強い。テンポも早い。レシーブもほとんどツッツキで、あとはカウンター。すごいです。
「戸上が悪いというより、モーレゴードが一枚上手でしたね」
--モーレゴード戦に話を戻します。序盤は素晴らしいプレーでしたが、勝利には至りませんでした。試合を振り返っていかがですか?
上田 正直、試合前は勝てると思っていたんですよね。戸上は過去に数回モーレゴードと対戦していて勝ったことはありませんでしたが、内容は力負けという感じでは全くありませんでした。モーレゴードは戸上のボールを嫌がっていたし、実際に止まっていなかった。どの試合も、モーレゴードの巧みなサービスの配球でチキータを封じられて負けたという内容でした。
そのため、詳細は伏せますが、同じ戦い方だと難しいので少し違うやり方を提案したら、戸上も「やってみます」ということで臨み、試合の入り方は良かったです。
--戸上選手らしいすごいボールがたくさん決まっていました。
上田 持ち味の攻撃もよく決まっていたし、レシーブもうまくいっていました。
しかし、モーレゴードのすごかったところは、勝負どころで点を取るうまさ。戦術力というより、あれは技術力ですね。技術力をベースにしたコース取り、技の選択でうまくミスを誘われてしまいました。戸上は、「早く点数を取らないと」と焦らされた。
戸上のすごいボールが何本も決まっていたので、はたから見るとゲームカウント4対1くらいで勝っているような試合だったと思います。それを負け試合にされたというのは、戸上が悪いというより、モーレゴードが一枚上手でしたね。そして、そうしたところが卓球の難しさであり、醍醐味(だいごみ)でもあります。
加えて、モーレゴードがあの舞台であのような戦い方ができるのは、やはり世界卓球やオリンピックでメダルを取った経験から来る強さだと思います。ツッツキで打ち急がされたり、終盤は打つコースを限定されてさらに焦らされたり、ベンチから見ていてモーレゴードの強さがすごく良く分かりました。
勝つチャンスがあったからこそすごく悔しい
--次戦の準々決勝はメダルをかけてモーレゴード(スウェーデン)との対戦となりました。
戸上 試合後に卓レポの梅村さん(梅村礼/タマス・バタフライ・ヨーロッパ)のレポートを見ましたが、「まさにその通り!」という内容でした。痛いところを突かれていましたが、1から100まで全部合っていると思いました。
大事なところで攻め急いでしまったんですよね。それで、大事な、大事な4ゲーム目で8−5から6連続失点してしまって......。あのゲームを取っていれば、4対1で勝つ可能性があったし、2対2の10−8でもレシーブミスをして焦ってしまったし、ラリーは本当によかったと思いますが、そこに持って行くまでのこちらの焦りと相手の冷静さに惑わされてしまったかなと思います。
--最初の2ゲームは最高の立ち上がりだったと思いますが、どこかで流れが変わりましたか?
戸上 最初の2ゲームで行けるという手応えは正直ありましたね。相手も1ゲーム目を取りたかったと思いますが、自分が取って、そのままの勢いで2ゲーム目も取れました。3ゲーム目は出足は悪かったけど、やっていることは全部効いていたし、終始自分のペースで試合も運べていたので、想定していたより本当にうまくいったなという実感はあります。
--モーレゴードに敗れる選手は、トリッキーさに翻弄(ほんろう)されたり、雰囲気にのまれたりしてしまうパターンが多いと思いますが、その点では対応できているように見えました。
戸上 そこは大丈夫でしたね。ただ、ヨルジッチと対戦した4回戦までは会場で台を2台使っていて、隣のコートでも試合をしていたので、声援もずっと聞こえる感じでしたが、準々決勝からは1台だけになって、雰囲気が変わったんですよね。そこに自分はすごく不安があったんですよ。この雰囲気の中で自分の全力のプレーを出し切れるかなと。
でも、1ゲーム目から雰囲気にのまれることなく、しっかり試合に入り込めたという点では、臆することなくこの舞台で戦えているな、というのは試合中に思いました。
--試合内容は押している場面が多かったと思いますが、それでも勝つことができませんでした。モーレゴードとの間に差を感じた部分はどこですか?
戸上 やっぱりどれだけリードされていても、どれだけ競っていてもミスが少ないと思いました。こっちがリードしていても常に冷静で、自分の嫌なところばかり攻めてくる。落ち着いてプレーされているところにも焦りを感じました。
もちろんモーレゴードも感情を出してプレーしていましたが、感情を出した後はしっかり試合に向き合って集中してきていたので、それはすごいと思いましたね。集中力散漫にならずに戻ってこられるところはさすがだなと思いました。
--メダルには惜しくも届きませんでしたが、ベスト8という結果はどのように受け止めていますか?
戸上 自分がベスト8に入ったという自覚も実感もないですね。本当にひとつずつ戦った結果であって、初戦からいつの間にかベスト8に入って、メダル決定戦まで行っていた。モーレゴードとの試合もメダル決定戦という感覚はなく、この試合に勝って王楚欽とやりたいという気持ちで試合していたので、本当に実感はないですね。
ただ、今になって結構悔しいと思う瞬間はあります。もっと冷静にラリーにまで持ち込めていたらチャンスはあったし、「ラリーは自分の方が分がいい」と自信を持って思えていたら簡単なミスも減らせただろうし、もし、リスクを取らない選択をしていたらとか思ったり......。やっぱり勝つチャンスがあったからこそ余計にすごく悔しいんだと思います。(後編に続く)
瑞典的莫雷高德他的球就是
Moregard of Sweden, his game is
挺快挺凶的
quite fast and aggressive
他就是后面他不跟你打
He is the one who doesn't play out the point with you
前面前三板技术我觉得他们现在已经
In terms of third ball techniques, I think they now
可能已经超过咱们 [一些]
may have surpassed us [by a bit]
全言乒乓
9 人赞同了该回答
...
如果没有战术方面的弥补,以他那种反手体系,只要进入相持就会崩盘,而事实上现在的他在关键时刻掉链子大多也是因为战术效果不行后、反手被牢牢限制。
Yes, and he was using one in London as well...
It obviously isn't just you.Is it just me or did the semifinals and finals sessions both start early compared to the other stages?
Yes he changed to viscaria about 2-3 months ago. For
In one of the interviews he didYes, and he was using one in London as well...
This must be a recent development, as Butterfly still lists him as using a "Custom ALC Cpen".
Thank you for the info!In one of the interviews he did
For butterfly, he said his custom blade is a innerforce handle With a timo boll alc wood
OK this kind of trash talk leads nowhere and is not interesting. I can only cite another compatriot down hill skier Ingemar Stenmark when asked about failure : I cite Do it yourself! I fail to see any substance in this citing trying to prove superiority. They are all good players let's enjoy that but this is completely useless trash talk sorry!For future reference.
Harimoto specifically pointed out "Moregard is a player that doesn't have much rallying ability" and he used what is called 調正壓反/move [lure] to FH and press BH in Chinese to beat him in his 4-part Butterfly interview after Paris 2024.
Ueda also pointed out Togami came out on top in the rallies and looking from the sideline it would be a 4-1 match in Togami's favor in his 2-part Butterfly interview after WTTC 2025.
Togami pointed out "I was better at rallies" and "really good in the rallies" and he would've won if he hadn't let Moregard get to his mind and lost his calm and patience before the points got to that stage in his own 2-part Butterfly interview after WTTC 2025.
王超/Wang Chao, head coach of Henan MT, pointed out in an episode of Stiga V Table Tennis published on 2023/1/12, that Moregard "doesn't play out the point with you."
Long-time table tennis writer 全言/Quan Yan even pointed out in a Zhihu post on 2025/4/17 that Moregard's game with that BH would collapse if the point gets to the rallies and that there are many examples of his choking whenever his tactics did not pan out and his BH got pinned down.
パリ五輪男子シングルスベスト8
張本智和インタビュー④
https://www.butterfly.co.jp/takurepo/interview/detail/024829.html
戸上隼輔の専属コーチ 上田仁インタビュー(後編)
「僕のおかげでこの結果が出たとは全く思っていないです」
https://www.butterfly.co.jp/takurepo/interview/detail/026700.html
世界卓球男子ダブルス王者 戸上隼輔インタビュー(前編)
「気持ちの中心には自信が大きくありました」
https://www.butterfly.co.jp/takurepo/interview/detail/026575.html
https://web.archive.org/web/2024020...7596502257&w=BuJ5f1RK24K4pXPriFoYxL812UMnOv6C
https://www.tabletennisdaily.com/forum/topics/wtt-macao-2023.30971/post-404813
单看比赛观赏性,莫雷加德可以和当年的马琳比一比吗?
https://www.zhihu.com/question/1895866120243732952/answer/1896123734403817970
Adam Bobrow: "He's told me before. I have no backhand. And at this level of play, if you compare it to his forehand, yes. His backhand would shy away."
LIVE! | WTT Champions Montpellier 2025 | Quarterfinals | Session 2
https://youtu.be/xe0FvuzqlYY?t=6790
Damn those tickets are so cheap, even a broke college student like me could pay for these.It obviously isn't just you.
![]()
Trulls triggers people. I remember a bunch of Koreans being real salty after his epic comeback against Lim Jonghoon at the 2021 WTTC. A lot of really nasty comments on YouTube.OK this kind of trash talk leads nowhere and is not interesting. I can only cite another compatriot down hill skier Ingemar Stenmark when asked about failure : I cite Do it yourself! I fail to see any substance in this citing trying to prove superiority. They are all good players let's enjoy that but this is completely useless trash talk sorry!
The 3-day pass (FRI, SAT, SUN) for ETTTC in Zadar was 80 €, but I think most of us got in for free (Croatian clubs all got a batch of free tickets).Damn those tickets are so cheap, even a broke college student like me could pay for these.